Konsert Goyang Inul Melanda Malaysia?

Goyang Inul, kini penganjuran konsertnya masih lagi belum dipastikan samada diluluskan ataupun tidak. Apakah kepentingan penganjuran konsert tersebut kepada rakyat Malaysia umumnya dan rakyat Johor khususnya? Belum cukupkah rakyat Johor dihidangkan dengan hiburan yang pelbagai? Yang pasti, manfaatnya sedikit, pengaruh negatifnya sangat besar.

Ironinya, Goyang Inul di negaranya sendiri, Indonesia, telah diharamkan persembahannya kerana penampilan dan persembahannya yang tidak sopan. Namun, seperti biasa golongan yang kononnya memperjuangkan seni dengan sokongan daripada media tetap mempertahankan supaya persembahan Goyang Inul diteruskan. “Inul seorang artis yang sopan, tidak banyak kerenah dan seorang yang mesra”, begitulah ungkapan yang ditulis oleh wartawan di dada akhbar baru-baru ini.

Perlu diingat, artis tanpa mengira sesiapa pun merupakan ikon yang sentiasa menjadi ikutan masyarakat terutamanya golongan remaja. Perwatakan yang tidak sesuai dan keterlaluan seharusnya tidak ditonjolkan kepada masyarakat di Malaysia.

Adalah tidak tepat Inul yang seksi itu dikatakan artis yang sopan. Adakah goyang Inul yang terkenal dengan goyang gerudi itu dikatakan sopan? Amat tidak tepat. Apakah persembahan yang cuba ditonjolkan atau punggungnya kah, atau dadanya kah atau susuk tubuhnya yang montok yang cuba ditonjolkan? Satu cara yang amat menjelekkan hanya untuk meraih sorakan penonton. Agak pelik dan menyedihkan kerana Malaysia masih menerima seorang artis yang pembawakannya sebegitu rupa.

Justeru golongan yang bertanggungjawab seharusnya berani tampil bagi memperbetulkan keadaan ini. Lupakah kita kepada “bencana alam” yang melanda tidak kira sesiapa.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: