Program Ihya’ Ramadhan Belia Bersama Masyarakat

“Program Ihya’ Ramadhan Belia Bersama Masyarakat”, program anjuran Urusetia Pembangunan Wanita, Belia dan Sukan Negeri Kelantan yang julung-julung kalinya diadakan bertempat di masjid Kg Jejawi, Pasir Mas telah berjaya diadakan pada 18 September 2008 yang lalu. Program yang diadakan selama dua hari satu malam itu telah berjaya menghidupkan Ramadhan dengan beberapa aktiviti yang telah disusun. YB Exco Pembangunan Insan, Belia, Sukan dan NGO, En Abdul Fattah Mahmood hadir bersama-sama penduduk setempat seterusnya merasmikan program tersebut. Seramai 40 orang belia daripada Kota Bharu dari pelbagai latar belakang telah menyertai program ini untuk bersama-sama masyarakat setempat bagi menjayakannya.

Program telah bermula dengan solat asar berjemaah yang telah diimamkan oleh En Abdul Aziz Yunus, Pengarah Urusetia Pembangunan Wanita, Belia dan Sukan. Seterusnya, majlis tadarus Al-quran diadakan yang telah disampaikan oleh ustaz Hafiz Musa, pegawai Jabatan Agama Islam Pasir Mas. YB Exco seterusnya menyampaikan sedikit ucapan beliau sebelum merasmikan program seterusnya berbuka puasa bersama-sama penduduk setempat. Pada sebelah malamnya peserta-peserta menunaikan solat sunat tarawih secara berjemaah di masjid tersebut. Mereka telah bermalam disana sebelum sekali lagi bersama-sama penduduk setempat mengadakan qiamullail bermula jam 3.30 pagi. YB Ustaz Muhamad Awang, ADUN Gual Periuk telah diundang khas bagi menjayakan qiamullail tersebut. Setelah menikmati juadah sahur, beliau turut mengimamkan solat subuh di sana.

Program diteruskan pada sebelah pagi dengan aktiviti ramah mesra bersama penduduk setempat. Peserta telah dibawa ke beberapa buah rumah warga emas terpilih sebagai aktiviti menziarahi mereka. Mereka turut menyampaikan sedikit sumbangan berupa barangan keperluan harian yang telah disediakan oleh Kerajaan Negeri Kelantan kepada warga emas tersebut.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: