Iskandar untuk ‘Non Malaysian’

Antara kenyataan akhbar semalam adalah ” Medini ialah pembangunan berskala besar bertaraf dunia yang pertama oleh Iskandar Malaysia yang menawarkan ruang hartanah kepada antarabangsa“.

Kenyataan lain lagi ” Kawasan itu direka sebagai destinasi khusus untuk komuniti antarabangsa dengan keseimbangan antara pembangunan bandar dan alam semula jadi“.

Lagi kenyataan berbunyi ” Medini akan dibangunkan di kawasan pembangunan bandar bercampur antarabangsa seluas 920 hektar…

Kenyataan-kenyataan di atas merujuk kepada projek pembangunan perbandaran Iskandar Malaysia yang kini giat dijalankan. Pembangunnan yang begitu gah dengan bangunan- bangunan pencakar langit dijangka akan menjadi sumber ekonomi baru kepada negara. Namun di suatu sudut hati kecil saya berkata berapa unit bangunan yang akan menjadi milik rakyat Malaysia dengan adanya polisi sedemikian? Apa jaminan rakyat Malaysia akan mampu memiliki premis-premis perniagaan mahupun lot-lot banglo disana?

Persoalan timbul dimana tidakkah kita hanya menggadaikan tanah milik rakyat Malaysia kepada negara lain? Persolan ini telah pun dibangkitkan sebelum ini, namun jawapannya masih belum pasti. Bukanlah bermaksud untuk menolak fasa baru pembangunan negara. Tetapi sebagai peringatan kepada semua supaya tidak leka mengejar kemajuan tanpa melihat kesannya kepada negara, bangsa dan agama.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: