Bahasa Ibunda Dicintai, Bahasa Asing Dihormati

Mengambil contoh keadaan di negeri kelahiran sendiri, saya ingin mengupas serba sedikit pandangan mengenai bahasa. Sesuai dengan tajuk tulisan ini “Bahasa ibunda dicintai, Bahasa asing dihormati”. Apa yang mendorong saya ialah sikap masyarakat sekarang yang terlalu mengagung-agungkan bahasa asing. Fenomena ini begitu ketara berlaku lebih-lebih lagi di Bandar-bandar besar seluruh Negara sehinggakan kita boleh keliru di negara manakah kita berada sekarang. Apabila bercakap perkataan yang keluar bukanlah bahasa Melayu sebaliknya bahasa Inggeris yang lebih utama.

Keadaan ini jauh berbeza berbanding di negara lain. Walaupun masyarakat mereka juga berbilang kaum, tetapi bahasa yang digunakan seharian adalah bahasa ibunda mereka sendiri. Sebagai contoh Thailand dengan bahasa Thainya dan Indonesia dengan bahasa Indonesianya. Satu perkara yang membimbangkan adalah, dengan sikap masyarakat kini, dikhuatiri keaslian bahasa ibunda, tidak terkecuali samada bahasa Melayu, Cina mahupun India akan hilang ditelan zaman. Kita tidak akan sedar keadaan ini kerana ianya satu proses jangkamasa yang amat panjang.

Di Kelantan, semua penduduknya menggunakan satu bahasa iaitu bahasa Melayu dialek Kelantan. Penduduknya tidak terlalu ghairah untuk menggunakan bahasa asing kerana kecintaan terhadap bahasa ibunda begitu mendalam. Masyarakat yang ingin berkomunikasi dengan penduduknya hendaklah tahu bahasa Melayu dan sekiranya boleh berinteraksi dengan dialek Kelantan adalah satu kelebihan. Ini sesuai dengan pepatah Melayu “masuk kandang kambing mengembek, masuk kandang kerbau menguak”.

Semua penduduk di seluruh pelusuk negeri hanya menggunakan satu bahasa percakapan dan ini termasuklah semua kaum yang terdiri daripada Melayu, Cina, India, Siam mahupun penduduk kaum orang asli. Maka tidak hairanlah seseorang yang berbangsa Cina, India, hatta yang berbangsa Arab sekalipun lama-kelamaan akan boleh bercakap dialek Kelantan apabila bergaul dengan orang Kelantan. Namun masyarakat Kelantan tetap menghormati bahasa asing lebih-lebih lagi apabila berhadapan dengan bangsanya sendiri kerana sifat orang Melayu yang amat menghormati tetamu. Renung-renungkan dan fikir-fikirkanlah.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: