Fatwa Pengharaman Yoga Dipertikai : Salah Siapa?

Majlis Fatwa Kebangsaan telah pun mengeluarkan fatwa pengharaman Yoga, namun ramai yang terus mempertikaikan keputusan tersebut baik daripada individu mahupun pertubuhan malahan di peringkat negeri. Negeri Selangor contohnya masih menangguhkan keputusan Majlis Fatwa tersebut dengan alasan-alasannya. Sister In Islam pula dengan lantang mengeluarkan kenyataan membantah keputusan tersebut dengan alasan senaman Yoga tidak menjejaskan aqidah umat Islam.

Salah Siapa apabila keputusan tertinggi bagi umat Islam di negara ini terus dipertikai?

Keputusan yang dikeluarkan oleh Majlis Fatwa Kebangsaan hanya bertujuan untuk menjaga kepentingan dan akidah umat Islam. Kita sebagai umat Islam yang jahil tentang hukum-hakam ini usah mempertikaikan keputusan tersebut. Kita perlu mendengar serta berfikir secara rasional dan berdasarkan syariat, bukan hanya menggunakan logik akal semata-mata.

Biarpun tujuan senaman Yoga adalah untuk kesihatan, namun dibimbangi ianya akan memesongkan akidah umat Islam kerana terdapat unsur-unsur yang berkait rapat dengan ajaran Hindu. Adakah kita terlalu ketandusan idea dengan memilih ajaran daripada agama lain dengan alasan untuk menjaga kesihatan.

Bukankah Islam sendiri telah mengajar kita satu bentuk senaman yang cukup sempurna iaitu sembahyang lima waktu. Apa yang kita perlu buat adalah menjaga sembahyang yang telah diwajibkan oleh Allah S.W.T. sebanyak lima waktu sehari semalam. tidak sedarkah kita bahawa alim ulamak yang sentiasa menjaga sembahyang mereka jarang mengalami masalah kesihatan. mereka ini tidurnya sedikit kerana sentiasa melakukan amalan-amalan bagi mendekatkan diri kepada Allah termasuk sembahyang di waktu sepertiga malam. ternyata kebanyakannya sihat walafiat kerana sembahyang itu salah satu bentuk senaman selain merupakan ibadat yang diwajibkan oleh Allah S.W.T. Semalas-umat Islam yang menjaga solat wajib lima waktu tanpa melakukan solat sunat sahaja akan melakukan 17 kali ruku’, 34 kali sujud dan 10 kali salam sehari semalam. Bukankah ianya satu senaman yang menyihatkan? Tidak perlu kita terlampau taksub untuk melakukan senaman Yoga melainkan sikap kita sendiri yang tidak menjaga solat lima waktu, dan adakah solat yang dikerjakan itu betul-betul sempurna?

Kenapa sekarang baru dikeluarkan fatwa?

Saya sedikit kecewa kerana hanya waktu sekarang fatwa pengharaman senaman Yoga dikeluarkan sedangkan isu ini telah lama timbul di negara ini. Sepatutnya Majlis Fatwa Kebangsaan mestilah terlebih ke hadapan dalam isu-isu yang melibatkan fatwa. Perkara ini telah pun wujud di negara kita sejak 10 tahun lalu dan pernah dibangkitkan sebelum ini. namun dimanakah majlis Fatwa Kebangsaan pada waktu itu. perkara yang berkait dengan hukum agama seboleh-bolehnya haruslah disegerakan.

Sepuluh tahun berlalu, bagi sesetengah masyarakat kita yang kurang ilmu agamanya menganggap kewujudan senaman Yoga ini sebagai satu peluang perniagaan. maka tidak hairanlah terdapat di antara mereka yang telah membuka pusat-pusat latihan senaman Yoga sebagai satu perniagaan. malah ada di antaranya telah lapan tahun mengendalikan pusat latihan ini tanpa mengetahui ianya adalah haram di sisi agama Islam.

Justeru tidak hairanlah golongan ini terus melatah dengan pengharaman tersebut yang hanya dikeluarkan oleh Majlis Fatwa Kebangsaan baru-baru ini kerana perniagaan ini merupakan periuk nasi mereka.

Advertisements

Satu Respons to “Fatwa Pengharaman Yoga Dipertikai : Salah Siapa?”

 1. Yoga practitioner Says:

  saya seoarng muslim yang mengamalkan hatha yoga dan vinyasa yoga secar konsisten….saya berada di sini bukan untuk mempertahankan sesiapa, cuma saya ingin menyatakan persetujuan dengan penulis tentang isu yoga, ini….

  kenapa pihak berwajib lambat membuat keputusan tentang hukum…
  namun saya sendiri mempersoalkan kewibawaan pihak berkaitan dalam menentukan hukum ini…bukan kerana saya mahir dalam agama tapi keseriousan mereka sendiri dalam menentukan hukum sebelum ini.

  isu judi bola yang memang jelas haram, namun apabila pihak kerajaan cuba menghalalkan, kenapa pihak kononnya mengeluarkan hukum ini tetiba bisu?

  kenapa hukum menyembah sultan dan hukum menyebut ‘Tuanku’ tidak dikaji dan dipersoalkan status haram atau halalnya? itu lebih jelas mengandungi unsur hindu, jika disebut ‘tuanku’, jelas kita membenarkan kita dimiliki sesorang, walhal kita milik Allah SAW sahaja….
  malah hukum menyembah sultan tidak dipersoalkan atau dijelaskan statusnya samada haram atau tidak walhal, bila menyembah, dengan tangan jelas seperti penyembahan hindu….lagi patut dipertikaikan amalan itu, hukum bersanding, dan merenjis dan sebagainya, di mana kedudukan ulamak dalam isu ini…

  saya telah mengamalkan yoga selama lebih 10 tahun dan dalam amalan hatha dan Vinyasa Yoga, tiada satu pun dari bacaan hindu yang pernah saya jumpa malah apa yang saya amalkan adalah dalam setiap gerakan saya cuba bernafas dengan melafazkan zikir dan membayangkan alunan aura zikir itu menyerap didalam sedutan nafas itu dan mengalir ke seluruh badan sambil mengucapkan syukur, adakah itu haram?

  satu lagi, kalau betul ulamak nak menentukan hukum, kenapa pertubuhan Sister in Islam yang terdiri dari perempuan2 yang jelas menolak banyak hukum islam yang telah ditentukan tidak difatwakan haram?

  jangan nanti dikata ulamak Malaysia ini buat hukum ikut status politik semasa dan zaman je….since setiap hukum perlu sesuai dengan zaman…banyak faktor yang menyebabkan saya hilang keyakinan terhadap ulamak Malaysia….dari segi politik, taraf, style ijmak, kewajaran, status hukum dan kebolehan serta ketegasan….

  whatever it is, what i can say about yoga is, semua bergantung kepada ijmak, setiap pengamal dan yang cuba mempelajarinya perlu tahu sempadannya….

  pengharaman yoga secara terus in general adalah tidak wajar namun pengharaman itu perlu dispesifikkan kepada beberapa peringkat kerana setahu i, my fren who her famili is a high level yoga practitioners says that, certain yoga hanya untuk orang hindu sahaja dan tidak boleh diamalkan dan diajar kepada penganut agama lain….oleh yang demikian…nampak sangat ulamak Malaysia ini tidak sensitif dalam kajian mereka….whatever it is, semua atas niat dan keikhlasan kita

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: